Beta-merking på Yr
Når vi beta-merker noe på Yr betyr det at vi lanserer noe på tjenesten før det er helt ferdig. Dette gjør vi hovedsakelig når vi tror at noe har verdi for brukerne selv i uferdig stand, og fordi vi ønsker tilbakemeldinger på noe vi jobber med. Vi kan gjøre større endringer på noe vi har lansert i beta, avhengig av hva vi lærer underveis.
Beta-merking kan i noen tilfeller også bety at det ikke er like stabilt som andre ting på tjenesten, og at det er en noe større sannsynlighet for at feil kan oppstå.
Hva viser lynkartet?
Lynkartet viser lynobservasjoner i nær sanntid i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Du kan se lynobservasjoner sekunder etter at de er registrert og opptil 24 timer tilbake i tid. De aller ferskeste lynobservasjonene er animerte og oransje, eldre observasjoner vises på kartet med to nyanser av lilla (1-60 minutter) og to nyanser av grått (1-24 timer).
Kartet viser både lyn fra sky til sky og fra sky til bakke.
Hva er en lynobservasjon?
En lynobservasjon er en posisjonert utladning som er registrert og regnet ut fra to eller flere sensorer.
Hvordan måles observasjonen?
Observasjonene måles ved hjelp av et sensornettverk. Sensorene er i prinsippet en peileantenne med en svært nøyaktig klokke og en datamaskin. En lynutladning har en "signatur" som gjør at sensorens programvare kan skille lynutladninger fra all verdens annen elektrisk støy.
Tid, retning og en del annen informasjon om lynutladningene samles som en pakke informasjon som sendes inn til meteorologisk institutt sine systemer. Her sorteres pakker fra alle sensorene og så grupperes de som hører sammen (til samme utladning). Jo flere sensorer programvaren kan bruke data fra, jo sikrere blir beregnet posisjon for lynutladningen.
Treffsikkerheten på observasjonene er rundt 200 meter.
Det er Meteorologisk institutt som har ansvar for sensornettverket for lynobservasjoner i Norge.
Om kart på Yr
Yr-teamet har jobbet hardt med kart det siste året for å bytte ut alle tekniske komponenter vi trenger for å lage fine værkart. Kart er en god måte å vise frem vær i et større område, og er noe vi ønsker å ha flere steder på Yr. Vi kommer derfor til å jobbe kontinuerlig med kart på Yr. Vi vil lansere små forbedringer på de eksisterende kartene samtidig som vi jobber med nye kartlag. Øverst på lista vår er nedbørkart (ikke radar) og temperaturkart.