Fra 10 dager til 3 uker! Nå tester vi ut et nytt 21-dagers varsel på Beta-Yr!
Yr har i dag varsel for 10 dager frem, men nå utvider vi varslingsperioden til 21 dager. Varselet er under utvikling og er ikke helt ferdig enda, men er tilgjengelig på beta.yr.no (under fanen “21-dagers varsel”). Nå i testfasen ønsker vi å samle inn tilbakemeldinger og erfaringer fra dere brukere. Knappen like under varselet kan brukes til å gi oss ris eller ros.
Værvarsel så langt frem i tid er mer usikkert enn et værvarsel for de neste dagene. Derfor vises varselet på en annen måte enn det normale værvarselet. Vi har delt inn varselet inn i tre rullerende syv-dagers bolker, og usikkerheten i varselet gjør at det viktigste er å gi en pekepinn om hvilken retning varselet beveger seg lengre fram. Test det ut, da vel!
Hvor finnes varselet?Det nye 21-dagers varselet vises i et punktvarsel, og ikke i kartformat. Dette betyr at dersom man søker på et sted lokalisert innenfor den blå firkanten på figuren til høyre (dekker deler av Norden), vil man få opp et 21-dagers varsel for dette stedet. Varselet ligger plassert under fanen “21-dagers varsel”. |
|
Innhold i varselet
De første 10 dagene av 21-dagers varselet vil tilsvare de første 10 dagene i det vanlige værvarselet man nå ser på Yr. Etter de 10 første dagene og frem til 21 dager brukes det datasett for ukesverdier fra ECMWF. Fra dag 10 til dag 14 oppdateres varselet to ganger om dagen, og fra dag 15 til 21 oppdateres det én gang per dag. Det ligger mye sannsynlighetsberegning og ensembleprognoser bak disse dataene, og det hentes inn opptil 100 mulige værprognoser i disse langtidsdataene. Deretter beregnes det ulike verdier, som forventet minimum- og maksimumtemperatur, men også ytterpunktene som kaldeste og varmeste mulighet, som dermed viser usikkerheten i varselet. For temperatur utgjør disse ytterpunktene mulig maksimumstemperatur og mulig minimumstemperatur. For nedbør vises forventet og mulig nedbør i tabell. Det vises også et informasjonskort med hvilke dager i uken det er mest sannsynlig at det vil komme nedbør. På tidspunkt der værvarselet blir oppdatert med nye prognoser, kan det i korte perioder vises forskjeller i det nye 21-dagers varselet og det vanlige varselet på Yr.
Figurtekst: Tabeller med forventet og mulig temperatur og nedbør.

Figurtekst: Tabellen for temperatur kan utvides til å vise mer detaljer.
Kan man stole på dette varselet, da?
Man bør generelt sett ha høyere forventning til nøyaktighet til et korttidsvarsel enn et langtidsvarsel, og usikkerheten blir større dess lengre ut i varslingsperioden man kommer. Disse langtidsvarslene vil først og fremst fortelle noe om forventet utvikling og trend i været tre uker frem i tid. Derfor endres både detaljnivå og tidsoppløsning i værvarselet avhengig av hvor langt ut i varslingsperioden man kommer. På de nærmeste dagene i det vanlige værvarselet får man for eksempel vite ved hvilke klokkeslett man kan forvente nedbør, mens det i uke tre i stedet oppgis hvor stor sannsynlighet det vil være for at det kan komme nedbør i løpet av en gitt dag. Tilsvarende forandres også tidsoppløsningen dess lengre ut i varslingsperioden man kommer. De første dagene kan du se varsler for hver time, etter noen dager får du bare varsler for hver sjette time, og i siste halvdel av perioden får du kun varsler for én dag av gangen. På denne måten tar man høyde for usikkerheten i varselet. For bransjer som må tilpasse drift etter værforholdene, som for eksempel for matprodusenter eller skipstrafikk i utfordrende områder, er tendensene i værutviklingen viktig informasjon. Andre bransjer som kan ha nytte av værprognoser for flere uker fremover, er for eksempel kraft- og forsikringsbransjen. Selv om usikkerheten blir større utover i varslingsperioden, viser verifikasjonsresultater likevel at det er mulig å si noe om været tre uker frem i tid på detaljnivået vi har valgt å vise.
Gi tilbakemeldinger
21-dagers varselet er under utvikling, og vi vil altså svært gjerne høre om dine erfaringer med varselet. Hva synes du om varselet? Er det deler av dette varselet som var nyttig for deg, og brukte du varselet til å ta noen avgjørelser? På Beta-Yr finner du mulighet for å gi dine tilbakemeldinger om varselet. Når varselet er ferdig utviklet vil det også komme på den vanlige Yr-siden.
I samarbeid med Climate Futures
Utviklingen av varselet er et samarbeid mellom NRK, Meteorologisk institutt (MET) og Climate Futures. Climate Futures er et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) som utvikler klimavarsling fra 10 dager til 10 år fremover for håndtering av klimarisiko i vær- og klimautsatte sektorer, og MET er en av samarbeidspartnerne. Et av målene til Climate Futures er å gjøre samfunnet best mulig rustet til å være forberedt på, og kunne takle mer ekstreme værhendelser og -fenomener. Et eksempel på potensiell nytteverdi av et slikt varsel, er at aktører innenfor landbruk kan forutse og forberede seg på langvarig tørke om sommeren. Værdataene i det nye langtidsvarselet er hentet fra meteorologisenteret i Reading, ECMWF.