En målestasjon samler data om været og gir oss grunnlag for å si noe om været som har vært. Informasjon fra målestasjoner er også svært viktig for utarbeidelse av værvarslene. Meteorologisk institutt har mange av sine egne målestasjoner plassert ut over hele landet. I tillegg samles det data fra målestasjonene til Statens Vegvesen, NIBIO, Jernbaneverket og andre store aktører.
På Yr viser vi frem data fra målestasjoner på våre nye nettsider, både under langtidsvarselet (siste 24 timer) og i en egen Historikk-fane som gir deg muligheten til å grave dypere i tallene.
For å plukke ut de mest relevante målestasjonene for hvert sted vektes målestasjonene etter avstand fra ditt sted, høydeforskjell og kvalitet på temperaturmålingene.
Mer spesifikt sjekker vi aller først avstanden mellom ditt sted og målestasjonene. Vi har satt en grense på 30 km for å inkluderes i utvalget. Noen steder har mange målestasjoner innenfor 30 km rekkevidde, mens andre steder har færre. I verste fall er det ingen målestasjoner innenfor den fastsatte rekkevidden.
Når vi har funnet målestasjoner som er nær nok så sjekker vi om det er veldig stor forskjell i høyde mellom ditt sted og målestasjonen og om målestasjonen har stabile temperaturmålinger. De nærmeste 3 målestasjonen rangert basert disse kriteriene og tegnes ut i observasjonskort under langtidsvarselet.
Du vil få opp mer statistikk fra den nærmeste målestasjonen hvis du trykker på "Historikk-fanen" øverst på siden. Du kan også velge en av de andre målestasjonene ved å klikke på lenken i observasjonskortet.