Fra 10 dager til 3 uker
Yr har siden starten i 2007 hatt værvarsel for 10 dager frem, men nå er varslingsperioden utvidet til hele 21 dager. Et værvarsel så langt frem i tid er typisk mer usikkert enn et værvarsel for de neste dagene. Derfor har vi delt varselet inn i tre rullerende syv-dagers bolker. Usikkerheten i varselet gjør at det viktigste er å gi en pekepinn om trenden i temperatur og nedbør lengre frem. Sjekk det ut, da vel!
Hvor finnes varselet?
Det nye 21-dagersvarselet vises i et punktvarsel, og ikke i kartformat. Dette betyr at dersom man søker på et sted lokalisert innenfor den blå firkanten på figuren under (dekker deler av Norden), vil man få opp et 21-dagersvarsel for dette stedet. Varselet ligger plassert under fanen “21-dagersvarsel”. Varselet får du både på yr.no og i appene våre på iOS og Android, men det er noe forskjell i måten vi viser varselet på i de ulike kanalene. Du finner forklaringen på dette litt lenger ned i denne artikkelen.
Figurtekst: 21-dagersvarselet dekker det markerte området på kartet.
Dataene som brukes i varselet
Værmodeller og oppdateringer
Det nye 21-dagersvarselet er opprinnelig basert på tre forskjellige værvarslingsmodeller, MEPS, EC medium range og EC extended range, som alle oppdaterer seg med forskjellig tidsintervall og har ulik geografisk oppløsning. En betydelig innsats har blitt gjort for å gjøre det nye varselet til et sømløst værvarsel, som til enhver tid også samsvarer med det opprinnelige 10-dagersvarselet. De første 10 dagene av 21-dagersvarselet vil altså tilsvare de første 10 dagene i det vanlige værvarselet på Yr. Etter de 10 første dagene og frem til 21 dager brukes det datasett for ukesverdier og døgnverdier fra ECMWF, meteorologisenteret med hovedkontor i Reading.
De to første dagene i varselet på Yr oppdateres hver time, fra dag tre til dag 14 oppdateres varselet to ganger om dagen, og fra dag 15 til 21 oppdateres det én gang per dag. På tidspunkt der værvarselet blir oppdatert med nye prognoser, kan det i korte perioder vises forskjeller i det nye 21-dagersvarselet og de andre varslene på Yr.
Sannsynlighetsvarsel
Det ligger mye sannsynlighetsberegning og ensembleprognoser bak 21-dagersdataene, og det hentes inn opptil 100 mulige værscenarioer. Deretter beregnes det ulike verdier, som forventet høy og lav temperatur (tilsvarer ofte dagens maksimumstemperatur, og nattens minimumstemperatur), og forventet nedbørmengde. I tillegg beregnes ytterpunktene mulig høy og lav temperatur, og sannsynlighet for nedbør, noe som gjør oss i stand til å vise usikkerheten i varselet. Her avgrenser vi datasettet til 10- og 90-percentilen i ensemblet, slik at de minst sannsynlige verdiene kuttes ut.
Hva vises i varselet?
Temperatur
I tabellen vises hva som er forventet høyeste og laveste temperatur for de tre 7-dagers periodene i varselet. Frostparameteren indikerer hvor stor sannsynlighet det er for at lufttemperaturen 2 meter over bakken blir under 0 grader Celsius i løpet av en 7-dagers periode. Sjansen for frost på bakken kan ofte være noe høyere enn 2 meter oppe.
Figurtekst: Tabeller med forventet nedbør, høyeste og laveste temperatur, og sjanse for frost, med inndeling for 7-dagers perioder, tre uker frem i tid.
I temperaturgrafen indikerer en lang rød eller blå søyle store svingninger i temperatur gjennom døgnet (dvs. at det er stor forskjell på høyeste og laveste temperatur), mens en kort rød søyle viser til liten døgnvariasjon. Et kort skravert felt viser liten usikkerhet i varselet, men mye skravering indikerer større usikkerhet.
Figurtekst: Graf med forventet og mulig temperatur, oppgitt dag for dag tre uker frem i tid.
Nedbør
For nedbør vises forventet nedbør for de tre 7-dagers periodene i en tabell. I tabellen vises både en enkelt forventet verdi, og et intervall som viser usikkerheten i varselet. I tillegg finnes en graf som viser sannsynlighet for litt (0.5-10 mm) og mye (mer enn 10 mm) nedbør i løpet av et døgn. En høy søyle betyr altså høy sannsynlighet, og ikke nødvendigvis at det er forventet mye nedbør.
Figurtekst: Graf med sjanse for lite (blå) og mye (lilla) nedbør, oppgitt dag for dag tre uker frem i tid.
I Yr-appen
21-dagersvarselet er nå også tilgjengelig i Yr-appen. Her ligger det plassert som et valg allerede først på “Værvarsel”-siden, hvor man ved hjelp av knappene nederst raskt kan velge mellom “Nå - 10 dager - 21 dager”.
Figurtekst: 21-dagersvarselet i appen. Markøren nederst i appen lar deg lett endre mellom “Nå - 10 dager - 21 dager”.
I appen vises laveste og høyeste forventet temperatur for døgnet. Søylen viser hvordan en dag forholder seg til høyeste og laveste forventet temperatur i hele 21-dagersperioden. Foreløpig er ikke mulig temperatur inkludert i 21-dagersvarselet på appen, slik som det er på nettsiden. Videre utvikling vil etter hvert inkludere mulig temperatur også i appen. Nedbørsjanse viser den totale sjansen for nedbør i løpet dagen, og fargen på søylen viser om det er ventet mye nedbør (mørk grønn) eller litt nedbør (lys grønn). Forklaringstekst for appen ligger helt nederst i app-visningen.
Kan man stole på dette varselet, da?
Man bør generelt sett ha høyere forventning til nøyaktighet til et korttidsvarsel enn et langtidsvarsel, og usikkerheten blir typisk større dess lengre ut i varslingsperioden man kommer. Disse langtidsvarslene vil først og fremst fortelle noe om forventet utvikling og trend i været tre uker frem i tid. Derfor endres både detaljnivå og tidsoppløsning i værvarselet avhengig av hvor langt ut i varslingsperioden man kommer. På de nærmeste dagene i det vanlige værvarselet får man for eksempel vite ved hvilke klokkeslett man kan forvente nedbør, mens det i uke tre i stedet oppgis hvor stor sannsynlighet det vil være for at det kan komme lite eller mye nedbør i løpet av en gitt dag. Tilsvarende forandres også tidsoppløsningen dess lengre ut i varslingsperioden man kommer. De første dagene kan du se varsler for hver time, etter noen dager får du bare varsler for hver sjette time, og i siste halvdel av perioden får du kun varsler for én dag av gangen. På denne måten tar man høyde for usikkerheten i varselet. For bransjer som må tilpasse drift etter værforholdene, som for eksempel for matprodusenter eller skipstrafikk i utfordrende områder, er tendensene i værutviklingen viktig informasjon. Andre bransjer som kan ha nytte av værprognoser for flere uker fremover, er for eksempel kraft- og forsikringsbransjen. Selv om usikkerheten blir større utover i varslingsperioden, viser verifikasjonsresultater likevel at det er mulig å si noe om været tre uker frem i tid på detaljnivået vi har valgt å vise. Hvor sterkt signal vi får i uke 3 vil variere. Hvis det ikke finnes et sterkt signal i denne uken, vil dagene i uke 3 være ganske like og tilsvare været på det aktuelle stedet på den tiden av året. Om signalet derimot er sterkere, vil det vises mer variasjon i mellom dagene i uke 3.
I samarbeid med Climate Futures
Utviklingen av varselet er et samarbeid mellom NRK, Meteorologisk institutt (MET) og Climate Futures. Climate Futures er et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) som utvikler klimavarsling fra 10 dager til 10 år fremover for håndtering av klimarisiko i vær- og klimautsatte sektorer, og MET er en av samarbeidspartnerne. Et av målene til Climate Futures er å gjøre samfunnet best mulig rustet til å være forberedt på, og kunne takle mer ekstreme værhendelser og -fenomener. Et eksempel på potensiell nytteverdi av et slikt varsel, er at aktører innenfor landbruk kan forutse og forberede seg på langvarig tørke om sommeren. Værdataene i det nye langtidsvarselet er hentet fra meteorologisenteret med hovedkontor i Reading, ECMWF.
Gi tilbakemeldinger
Det nye 21-dagersvarselet har i en periode vært under utvikling, og har vært tilgjengelig i testversjonen på Beta-Yr. I testfasen samlet vi inn tilbakemeldinger og erfaringer fra dere brukere, og tilpasset varselet basert på dette. Selv om varselet nå er lansert, er det fortsatt mulig å gi tilbakemeldinger. Er det deler av dette varselet som var spesielt nyttig for deg, og brukte du varselet til å ta noen avgjørelser? Nederst på siden med 21-dagersvarselet finner du en link med mulighet for å gi dine tilbakemeldinger om varselet.