Usikkerhet i værvarsling
Det vil alltid være en viss usikkerhet i et værvarsel. Dette skyldes blant annet at vi ikke kjenner atmosfærens tilstand akkurat nå helt nøyaktig, at de numeriske modellene er en forenklet beskrivelse av virkeligheten, og at atmosfæren er et kaotisk system som er vanskelig å forutsi. Dette betyr at selv om dagens værvarsler generelt er gode, særlig de første dagene av varslingsperioden, vil været ikke alltid bli slik som varslet.
Det er gjort vitenskapelige studier som viser at folk flest er godt kjent med at værvarsler er usikre, og at de blir mer usikre lenger frem i tid. Dette stemmer på generelt grunnlag, men det finnes situasjoner der værvarselet for i dag kan være usikkert (f.eks. tordenvær om sommeren), mens vi er ganske sikre på høytrykk og sol en uke frem i tid. Kommunikasjon av usikkerhet er derfor en viktig del av værvarslingen, enten det skjer muntlig eller skriftlig gjennom måten meteorologene ordlegger seg for eksmpel på TV eller Twitter, numerisk basert på sannsynlighetsvarsel («30 prosent sjanse for regn»), eller ulike grafiske fremstillinger.
Usikkerhet på Yr
På Yr kommuniseres usikkerheten i varselet i flere ulike former.
Intervaller
I tabellene kan du se intervaller som angir varslet nedbør (i blå skrift i tabellen under). Den første verdien er nedbørsmengden som minimum er ventet, mens den siste verdien i intervallet angir den største nedbørsmengden som kan forventes i den tidsperioden. Dersom intervallet er smalt (f.eks. 1-2 mm), så er varselet sikrere enn hvis intervallet er bredt (f.eks. 5-15 mm).
Det finnes en grafisk fremstilling av nedbør, og den er ikke helt tilsvarende som intervallene i tabellene. I grafen illustrerer den mørkeblå fargen forventet nedbørsmengden, mens den lyseblå fargen indikerer usikkerheten i hvor mye nedbør som kan forekomme. Tilsvarende som for intervallet, så vil en høy lyseblå søyle indikere et varsel som er mer usikkert enn en lav lyseblå søyle.
Sannsynligheter
Dersom du går inn på fanen “Detaljer” for et gitt sted, vil du finne en kolonne som angir sjanse for nedbør i prosent, for hver time. Tilsvarende vil du på værvarsel som PDF finne en kolonne som angir sjanse for nedbør i prosent, for en gitt dag. Dess høyere prosentverdi, dess større sjanse for nedbør.
Hva bør du gjøre når varselet er usikkert?
Uansett hvilken form usikkerheten presenteres på, så betyr et usikkert varsel at det kan komme til å endre seg. I så fall kan det være lurt å holde seg jevnlig oppdatert om utviklingen før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Hvis du ikke har mulighet å følge med på oppdaterte værvarsler, men må bruke den informasjonen du har der og da, så kan det være en god ide å tenke at værvarslet kan endre seg og for eksempel kle seg deretter.