Nordlysvarselet viser deg mulighetene for å se nordlys opptil 3 dager frem i tid der du befinner deg. Sjekk ut nordlysvarselet under "I nærheten"-fanen og se om det er nordlysaktivitet i ditt område.
I denne artikkelen skal vi dele litt om hvordan nordlysvarselet fungerer.
KP-indeks og geomagnetisk breddegrad
Visste du at nordlyset er et resultat av solvind som forstyrrer jordas magnetfelt? Om det er mulighet for å se lyset avhenger av flere forhold; Så som hvor sterk solvinden er er, hvor på jordkloden stedet ligger og hvor klart eller skyet det er. Og så må det så klart være mørkt ute.
Styrken på den geomagnetiske forstyrrelsen, og dermed sannsynligheten for å se nordlys oppgis via en Kp-indeks. Denne indeksen er en skala fra 0 - 9. Kp-indeks 0 betyr lav aktivitet, mens kp-indeks 9 betyr at en intens geomagnetisk solstorm er i gang. Så jo høyere tall, jo større sannsynlighet for å se nordlyset.
Kp-indeksen beskriver også hvor langt mot ekvator det vil være mulig å se nordlyset. Det er kombinasjonen av kp-indeksen og den geomagnetiske breddegraden du befinner deg på som vil si noe om hvor god mulighet du har til å se nordlyset.
Bilde hentet fra Norwegian Centre for Space Weather (NOSWE)
Terskelverdier og nordlysindeks
Det er ikke alltid at nordlyset vil dukke opp når vi forventer det og det kan være ofte at lysspillet kommer og går i løpet av perioden det er meldt kraftig nordlys. Nordlysvarselet vil derfor være en god indikasjon på når det kan være lurt å gå ut og titte opp, men ikke nødvendigvis være en garanti for at du vil kunne se nordlyset.
For å gjøre nordlysvarselet på Yr så enkelt å bruke som mulig har vi tatt med litt av den usikkerhet inn i utarbeidelsen av vår nordlysindeks. Foreløpige tilbakemeldinger fra testing viser nemlig at det skal litt til før vi kan observere det som kan beskrives som høy nordlysaktivitet.
I tabellene under viser vi hvordan breddegradene gir terskelverdier for kp-indeksen, og hvordan vi har utarbeidet en 3-delt nordlysindeks basert på dette. Begrepene i tabellen til høyre vil du finne igjen i nordlysvarselet på Yr.
Skydekke og lysforurensning
De beste forholdene for å se nordlyset er når himmelen er mørk og klar, uten skyer. Grafen gir deg derfor en god oversikt over skydekke i hele varselperioden og når det er for lyst til å se nordlyset.
Det totale skydekket blir også angitt i prosent og sier noe om hvor stor del av himmelen er dekket av skyer. Skydekket kan bestå av skyer i ulik høyde - som vist med ulike gråtoner i grafen. Det er verdt å merke seg at et høyt skylag ofte kan være gjennomsiktig, og kan derfor være mulig å se nordlys i gjennom. Lave skylag er ofte tette og vil være mest til hindring når man skal se nordlys.
Selv om det er mye skyer kan det allikevel oppstå hull i skydekket som gjør det mulig å se nordlyset hvis man er heldig!
Husk at lysforurensning kan påvirke forholdene. Derfor er det lurt å dra ut til områder hvor det er færrest mulig gatelys og andre lyskilder som kan forstyrre.
Tilbakemeldinger
Nordlysvarselet er nytt for oss som jobber med Yr, og vi kommer til å jobbe videre med treffsikkerheten på varslene. Vi har tilgang til noen observasjoner som kan hjelpe oss med dette, men vi ønsker oss også tilbakemeldinger fra brukerne våre. Både når varselet treffer, og når det ikke treffer. Send gjerne inn en tilbakemelding til support@yr.no med informasjon om hvor du befinner deg, hvilket klokkeslett du brukte varselet og hva du kunne observere i forhold til det som var varslet.