På yr.no kan du finne mange observasjoner fra værstasjoner rundt om i Norge, og under fanen "Historikk" har du mulighet til å grave litt dypere i tallene. Hvilken informasjon du kan finne og hvordan du finner frem til informasjonen, skal vi gjøre vårt beste å forklare her.
På Yr viser vi frem observasjoner fra målestasjoner, og på våre nettsider i Historikk-fanen kan du finne enda mer data. Her vil observasjonen være knyttet til hvert enkelt sted, slik at du vil kunne finne informasjon fra målestasjonen som er i nærheten av det stedet du har valgt. Historikk finner du blant fanene øverst på siden etter at du har valgt sted.
Den mest relevante målestasjonen for ditt sted plukkes ut, og hvordan det gjøres kan du lese mer om her. Du kan se hvilken målestasjon observasjonene på Historikk-siden er hentet fra lengst til høyre på siden. Hvis du trykker på “i” til høyre for navnet på målestasjonen får du mer informasjon om stasjonen, som høyde over havet, når stasjonen ble tatt i bruk og hvilke parametre som blir observert på stasjonen.
Hvilke observasjoner ligger på Yr?
De forskjellige parametrene du kan få informasjon om på yr.no er vind, vindkast, temperatur, nedbør og snødybde, men det er ikke alle stasjonene som måler samtlige parametre. Det er også forskjell på tidsoppløsningen på målingene til de forskjellige stasjonene. Noen måler f.eks nedbør hver time, mens noen måler nedbør kun en gang i døgnet. Hvordan nedbør måles kan du finne mer informasjon om på hjelpesiden vår om nedbørmålinger. Om du er interessert i andre parametere som for eksempel trykk, duggpunkt, soltimer osv. kan du finne observasjoner og historikk om dem på seklima.met.no
Valg av tidsrom på observasjoner
Observasjonene du finner under Historikk-fanen er delt inn i forskjellige tidsperioder. Du kan se målinger fra de siste 13 månedene, 30 dagene eller fra de siste 24 timene. På hver av disse er det øverst på siden oppsummeringbokser av maksimum og minimum til de forskjellige værparameterene innenfor den valgte tidsperioden. Hvis du ønsker mer informasjon fra den gitte parameteren kan du trykke på “Vis detaljer” nederst i boksen.
Under boksene med oppsummering finner du grafer med data for de forskjellige parametrene. Ved å bruke mouseover-funksjonen i grafen får du mer informasjon om hvert tidssteg. Du kan velge og vise målingene i en tabell i stedet for en graf.
Figurtekst: Midt på siden kan man skifte visningsmodus mellom “Tabell” eller “Graf”.
I tillegg til å se målinger fra disse tre tidsperiodene finnes også et alternativ for datosøk der du kan søke opp observasjoner så langt tilbake i tid som målestasjonen har vært i bruk.
Siste 13 måneder
Her finner du målinger fra de siste 13 hele månedene. Dette vil si at observasjoner i inneværende måned som enda ikke er over ikke er med i denne oversikten, verken i boksene med oppsummering øverst på siden eller i grafen under. Observasjonene her vises måned for måned. Siden det ikke er alle målestasjoner som har data som går tilbake 13 hele måneder hender det at målestasjonen du er på endres når du skifter mellom tidsperioden “Siste 13 måneder” og “Siste 30 dager”.
Siste 30 dager
Her finner du målinger fra de siste 30 dagene. Observasjonene her vises dag for dag. For nedbør vises her observasjoner for nedbørdøgnet. Og i meteorologien er nedbørdøgn ikke et vanlig døgn, men tiden fra kl. 06 utc en dag til 06 utc neste dag. Dette tilsvarer kl 07 til kl. 07 norsk vintertid, og kl 08 til kl. 08 norsk sommartid.
Hvis det for eksempel står at det har kommet 7.9 mm nedbør mandag 18. desember, så betyr altså dette at det har kommet 7,9 millimeter nedbør fra søndag 17.des kl.7 til mandag 18.desember kl.07. Mye av nedbøren kan altså ha kommet kalenderdøgnet før.
Siste 24 timer
Her finner du målinger fra de siste 24 timene. Observasjonene her vises time for time. Her er det løpende måling av nedbør time for time, så summen av nedbør kan altså forandre seg ut i fra når på dagen man sjekker. Siden ikke alle målestasjoner har timevis målinger hender det at det ikke er noen data tilgjengelig i denne tidsperioden.
Datosøk
Her kan du søke opp observasjoner så langt tilbake i tid som målestasjonen har vært i bruk. Du kan enten søke opp målinger fra en spesifikk dag, en spesifikk måned eller fra et år. Hvilket tidsrom du ønsker å se på velger du etter du har trykket på “Datosøk”. Hvis man trykker på “Vis detaljer” i oppsummeringsboksene til temperatur og nedbør når du er på “Datosøk” kan du også få informasjon om hva som er normalt for tidsperioden og hvor mye den gitte tidsperioden avviker fra normalen.Figurtekst: På datosøk kan man velge mellom “Dag”, “Måned” eller “År” som tidsrom.