Du har kanskje opplevd at værvarselet på Yr viser sol, men utenfor vinduet regner det? Å varsle byger en skikkelig nøtt fordi de er ofte veldig lokale. Da er det vanskelig å si på forhånd nøyaktig hvor og når bygen treffer.
Nedbørvarselet gir deg mer nøyaktig og oppdatert informasjon om hvor og når det blir regn. Du finner varselet i graf og kart, på våre mobile nettsider og i appen.
Det ferskeste varselet
Nåvarselet på Yr bruker radarbilder av nedbøren de siste 90 minuttene til å beregne et nedbørvarsel for 90 minutter framover. Varselet blir oppdatert hvert 5. minutt, og det er dermed det mest oppdaterte varselet på Yr.
Værsymbolene og nåvarselet kan vise ulikt vær
Kanskje vil du oppleve at værsymbolene og nåvarselet gir deg ulik informasjon. Værsymbolene er basert på en værmodell som oppdateres flere ganger i døgnet, mens nåvarselet beregnes ved hjelp av radarbilder som sendes inn kontinuerlig. De er altså to uavhengige varsler, og nåvarselet vil være det mest oppdaterte varselet.
Et lokalt værvarsel
Nåvarselet lages for et mindre område på 1km x 1km, nettopp for å fange opp de lokale bygene på en god måte. For å se et best mulig varsel, bruk gjerne nærhetssøket "I nærheten" eller søk på et lokalt stedsnavn i nærheten av deg.
Bor du i nærheten av en stasjon, kirke, skole, i en bydel eller lignende er det bedre å bruke dette i stedssøket enn navnet på en by. Søker du f.eks. "Oslo", vil varselet gjelde et lite område i Oslo sentrum.
I nedbørkartet ser du nedbøren beveger seg
Med værdata for regn, snø og hagl i kartet kan du se hvordan nedbørskyene beveger seg i ditt område. Da ser du fort om det er én enkel byge du er utsatt for, eller om situasjonen ser mer endeløs ut.
Nesten alle steder i Norge
Nåvarselet blir beregnet for steder i Norge. Noen steder ligger bak fjell eller for langt unna en radar, og varselet kan derfor ikke beregnes for alle steder. På kartet under kan du se områdene som dekkes av nåvarselet i grønt.
En ny radar åpnet på Hafjell i 7. november 2016, og dekningsområdet for Nåvarselet på Østlandet er dermed blitt utvidet. Det er mulig at dekningsområdet justeres videre framover.
Dersom du søker et sted utenfor dekningsområdet, vil du ikke se varsel verken ved opphold eller nedbør, kun vanlig symbolvarsel. En radar kan være midlertidig ute av drift på grunn av tekniske feil eller vedlikehold, og varselet vil da ikke vises.
Fra Norge til Norden
Helt nylig har vi fått på plass de nødvendige endringene slik at nedbørkartet fungerer for (nesten) hele Norden.
Det betyr at vi nå kan vise nedbørobservasjoner bakover og nedbørvarsel 90 minutter frem i tid for Sverige og Finland. Danmark følger snart etter.
Hvor finner jeg nåvarselet?
Du finner det nye nedbørvarselet og nedbørkartet på mobilsidene til Yr (i nettleseren) og i Yr sine apper for Android og iOS.