1.desember 2020 vil yr.no se annerledes ut. Vi peker da nettadressen yr.no over til våre nye nettsider og pensjonerer dermed de gamle nettsidene våre.
De nye nettsidene er faktisk ikke så nye – de ble lansert i 2016 som en modernisering av de gamle mobilsidene og har stått for over 20 prosent av nettsidebruken til Yr. Men nå er det altså disse som også har tatt over som desktopsider.
Hvorfor lager vi nye nettsider?
Yr skal være for alle! Og da mener vi alle. Selv om man er avhengig av hjelpemidler som skjermleser så skal Yr fungere også for deg. Det klarer vi å få til på de nye nettsidene våre. Det er en av grunnene til at det er så viktig for oss å lage en ny og moderne webløsning for Yr.
Det skal nå kreve mindre å få frem værvarselet på skjermen takket være moderniseringen. Dette er spesielt viktig når man er i områder med dårlig dekning og er en viktig forbedring fra de gamle nettsidene.
De nye nettsidene er laget med et design som tilpasser seg brukerens skjermstørrelse. Det betyr at vi nå kun utvikler Yr på én webløsning som vil fungere godt uavhengig av skjermstørrelser. Det betyr også at vi kan bruker ressursene våre bedre ved å samle fokus og vedlikeholde færre løsninger. Det betyr mer fart i utviklingen for de nye nettsidene.
Finnes det noe nytt på de nye nettsidene?
Det nye er først og fremst en ny oppbygging av sidene, helt ny teknologi i bunn og et langt mer moderne og luftig design som er tilpasset alle skjermstørrelser.
Men det er ikke bare ny design. Nåvarselet som du ser øverst på stedsiden er nytt og gir deg helt oppdatert informasjon om temperatur, skydekke, vind og nedbør for stedet du har søkt på. Nedbørinformasjon oppdateres her hvert 5. minutt og er rykende ferskt til enhver tid. Særlig er nedbørgrafen for de neste 90 minuttene nyttig i planleggingen.
Nytt er også tilleggsinformasjon knyttet til punktet du ser været for, slik som luftkvalitet, pollen, UV-varsel og badetemperaturer.
Det er også verdt å trekke frem at vi har gjort vesentlig oppgradering av siden som viser vær for fjelloverganger. Her har vi samlet nyttig informasjon fra Statens Vegvesen sammen med værvarslene for å gi et veldig godt bilde av forholdene på strekningen for de som planlegger kjøretur. Vi har også opprettet en ny oversiktsside for farevarsler. Her kan man sortere farevarsler ut i fra farenivå og faretype. Etter hvert vil man også kunne sortere dem ut i fra region/område.
De nye nettsidene kommer fortløpende til å bli videreutviklet, mye basert på innspill fra brukerne våre.
Vil jeg fortsatt kunne bruke Yr.no slik den er i dag?
Som bruker trenger du ikke å gjøre noe for å fortsette å bruke Yr.no. De nye nettsidene tar bare over plassen til de gamle desktopsidene, og det er de nye sidene vi nå kommer til på nettadressen Yr.no.
De gamle nettsidene er flyttet over til en annen nettadresse, retro.yr.no. Dette er fordi noe innhold ikke er på plass på de nye sidene enda, men er fremdeles tilgjengelig på gamle nettsider. På den måten får folk tid til å venne seg til de nye sidene. På lengre sikt vil de gamle desktop-sidene bli fjernet fullstendig, men ikke før vi vet at de nye sidene dekker behovene til våre brukere.
Hvorfor er ikke de nye sidene oversatt til samisk?
Vi jobber med å finne ut hvordan vi best kan støtte samisk på Yr. Det vil komme støtte for samisk språk i fremtiden. Værvarsel på samisk finnes inntil videre på retro.yr.no.
Vi har forøvrig ingen konkrete planer om å støtte kvensk på Yr fremover.
Spørsmål knyttet til spesifikk informasjon på Yr
Det fantes innhold på de gamle nettsidene som ikke er på plass på de nye nettsidene enda. Utviklingen gjøres slik at vi prioriterer å lage det viktigste og mest populære innholdet først.
Noe av innholdet som var på de gamle nettsidene planlegger vi ikke å videreføre på de nye sidene. Dette er som regel innhold som vi ser at brukere sjeldent benytter seg av, eller så er det fordi vi lager nytt innhold som kommer til å dekke det samme behovet hos brukerne. Det kan også være spesialisert innhold vi vet finnes på andre tjenester og som vi derfor vil henvise til.
Hjelp! Jeg finner ikke igjen det jeg brukte på de gamle nettsidene
Det meste av informasjonen på de nye nettsidene er knyttet til stedet du søker på. For å se hva som finnes lønner det seg derfor å starte med å søke etter et sted. Inne på stedssiden vil du få opp det vi har av værdata for det aktuelle stedet.
Hvis det fortsatt er ting du ikke finner kan det lønne seg å ta en titt på hjelpefunksjonen som gjemmer seg bak den gule knappen nederst i høyre hjørne. Her legger vi ut tips og hint som hjelper deg på siden du er på.
Det er også noen få ting som ikke er tatt med videre på de nye nettsidene, men som skal bo på en helt ny nettside som er under utvikling av Meteorologisk institutt. Dette gjelder tekstvarsler, meteorologens værkart (analyse- og prognosekart) og satellittbilder. Inntil den nye siden er på plass finner du lenker nederst på forsiden på de nye nettsidene.
Hvorfor finner jeg ikke bilder fra webkameraene?
Vi mistet dessverre vår tidligere leverandør av bilder fra webkameraer pga oppkjøp av annen leverandør. Vi har heldigvis funnet en løsning i samarbeid med Norsk Luftambulanse som kommer til å gi oss god dekning av webkameraer i Norge, som vi skal få på plass på de nye nettsidene i løpet av vinteren.
På “Fjelloverganger”-siden vises bilder fra Statens Vegvesen for forskjellige fjelloverganger.
Hvor er radarbildene?
Du finner radarbilder på de nye nettsidene (og i appene) under “Kart”-fanen. Her finner du også prognose for regn i radarbildene 90 minutter frem i tid. Vi har skrevet en helt egen artikkel om dette nedbørvarselet som forklarer hvordan det fungerer.
Hvor finner jeg time for time?
Vi har detaljert varsel for de 3 nærmeste dagene (korttidsvarselet). Time for time får du frem ved å trykke på raden med varsel for den aktuelle dagen.
Hvor finner jeg detaljert værvarsel?
Vi har en tabell med detaljert informasjon om været, helt lik den som fantes på de gamle nettsidene. Tabellen finner du ved å åpne time for time visning for en dag og trykke på den blå knappen “Utvid tabell”.
Hvor ble det av alle kartene?
Som du har lagt merke til er det færre kart på de nye nettsidene. Dessverre har kartene på de gamle nettsidene lenge hatt tekniske utfordringer og opplevdes som trege. Vi jobber derfor for å legge til rette for helt nye og bedre kartopplevelser på de nye nettsidene. Arbeidet med kart er krevende, men vi er i gang og vil slippe nye kart(lag) fortløpende når vi først setter i gang. Her kan det forventes forbedringer i løpet av 2021.
De gamle kartene er inntil videre tilgjengelig på retro.yr.no/kart og du finner en snarvei til de nederst på forsiden.
Hvor finner jeg tekstvarslene?
Tekstvarslene skal etter hvert bo på en egen side som er under utvikling av Meteorologisk Institutt. Inntil den nye siden er på plass, finner man link til tekstvarsler nederst på forsiden. Her linkes man inn til tekstvarslene på de gamle nettsidene, retro.yr.no.
Vil man få tilgang til observasjoner og statistikk andre steder på Yr.no?
Observasjoner og statistikk er nå tilgjengelige på de nye nettsidene. Her vil de være knyttet til hvert enkelt sted, slik at du vil kunne finne finne observasjoner fra de målestasjonene som er i nærheten av det stedet du har valgt.
Foreløpig har vi ikke planer om å lage en samleside med oversikt over alle observasjoner. Hvis vi ser at det er behov for en slik side kan det være dette kommer etterhvert.
Hvorfor fjernes "Meteogram med observasjoner"?
Systemene som laget denne grafen er lagt ned og vil ikke lenger støtte dette innholdet. Vi fokuserer for tiden å skape nytt innhold på de nye nettsidene som vil dekke de samme behovene.
Hvor finner jeg oversikt over værrekorder?
Systemet som gav oss værrekorder på de gamle nettsidene ble lagt ned og vi har foreløpig ikke fått på plass en erstatning. Vi ønsker å ha informasjon om værrekorder på Yr og vil jobbe med å få dette på plass på de nye nettsidene. Det kan fortsatt ta noe tid før det er tilgjengelig.
Hvor finner jeg informasjon om klima?
Systemet som gav oss klimadata på de gamle nettsidene ble lagt ned og vi måtte derfor fjerne siden. Vi ønsker å ha klimainformasjon på de nye nettsidene og vi jobber med finne ut hva slags innhold dette skal være. Det vil nok ta noe tid før vi har nye klimasider på plass på de nye nettsidene.
Spørsmål om stedsnavn?
Vi har faktisk en egen artikkel om dette med stedsnavn. I artikkelen får du blant annet informasjon om hvor stedsnavnene på Yr er hentet fra, og hvem man kontakter ved eventuelle feil.